Hoppa till innehåll
Du är här: Du är här:
Utvald artikel:

#Metoo Örnsköldsvik

#Metoo ÖrnsköldsvikVilken är din berättelse?

#metoo är hashtagen som skapades i sociala medier för att uppmärksamma omfattningen av problemet med sexuella trakasserier mot kvinnor.

Just nu kan du på Arkenbiblioteket och Sliperiet se en utställningen som består av berättelser i text från kvinnor i Örnsköldsvik.

Alla texterna finns även att läsa här:

Det finns många saker jag skulle kunna ta upp, men jag kommer på mig själv med att tänka ”fast den händelsen var ju inte så allvarlig”. Och redan här finns ju ett problem. Hur kommer det sig att jag ser övergrepp och trakasserier mot mig själv som ”inte så allvarliga”?
Redan på mellanstadiet började tafsandet. Killarna sprang omkring och tog på tjejernas bröst och bedömde om man hade äppelkart eller päron. Päron gav lite högre status, samtidigt som man var lite äcklig om man var tidigt utvecklad och hade päron. Själv tillhörde jag äppelkartsgruppen men tänkte inte mycket mer på det och på vad killarna höll på med. De skojade ju bara. Idag tänker jag istället: vad hade hänt och vi tjejer sprungit omkring och tagit killarna i skrevet och bedömt om killarna hade prinskorvar eller falukorvar?
När jag pluggade på universitetet hade jag lika många/få sexuella kontakter som mina manliga kompisar. Jag blev kallad hora. Det blev inte de.
Jag har sagt nej och inte blivit respekterad. Tydligt klargjort att ”jag vill gå hit men inte längre” och sedan insett att mina ord inte spelat någon roll, för jag ”verkade ju sugen”.
Jag ser på mina barn och hoppas att de ska få växa upp och leva som vuxna i en annan värld än jag. #Metoo gör att jag känner hopp. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Under min skolgång tafsade flera killar dagligen. Jag gick i fjärde klass när det började och de som utsatte mig var ett eller ett par år äldre. Självklart har jag också varit med om att män tafsat på mig eller mina väninnor på dansgolvet när vi varit ute på krogen.
Att få sin kroppsliga integritet kränkt är obehagligt, men lika obehaglig är den sexism som jag upplevt i mitt yrkesliv, när jag som person reduceras till något slags sexobjekt, eller när sexskämten flyger på möten eller i fikarummet. När jag i början av 20-årsåldern arbetade för landstinget i Jämtland blev jag tillfrågad om jag ville hålla i en kurs via personalföreningen. "Jag tänkte direkt på dig, du kan ju mycket om det här ämnet". Frågan kom från min chef. Jag blev glad att han hade uppmärksammat min kompetens. Glädjen varade inte länge. "Dessutom är det ju mest medelålders män som kommer gå kursen och de kommer ju att uppskatta en snygg och charmig tjej som dig". Fokus byttes från min kompetens till mitt utseende och mitt hjärta sjönk som en sten. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Första gången en vuxen man tog på mig sexuellt var jag tolv år.
Jag är uppvuxen i en liten by på bondvischan och fick åka buss till och från skolan. Jag var den som bodde längst ifrån, och därmed den som klev av bussen sist av alla.
En helt vanlig vinterkväll när bussen kom till mitt stopp gjorde jag som vanligt: reste mig upp, gick fram till dörren (det var en liten buss med bara en dörr) och väntade mig att busschauffören skulle öppna. Inget hände. Jag vände mig mot honom och frågade om han inte skulle öppna. Han svarade att det inte gick, men att jag kunde ju öppna själv. På den här bussen fanns en knapp för öppning och stängning ovanför dörren, men för alla andra hade han kunnat öppna när de skulle kliva av. Jag fattade att han bara dummade sig, att det var någon sorts test, men inte varför. Jag var tolv år.
Jag sträckte mig upp och tryckte på knappen. Ingenting hände. Då reste han sig, klev runt mig och låtsades joxa med något vid öppningsknappen. När han vände sig om igen tog han ett kliv mot mig, tog tag i mitt ansikte, drog ner mössan över mina ögon och kysste mig. Sen skrattade han, satte sig i förarsätet och öppnade dörren.
Jag var tolv år, gick i sexan. Ett mellanstadiekids. Han en vuxen man i 30-års åldern.
Jag sa ingenting. Inte till mina föräldrar när de kom hem, inte heller senare till mina kompisar eller någon vuxen på skolan. Men från och med den dagen klev jag alltid av hos min kompis på näst sista stoppet om det var han som körde. Jag gick hellre den sista kilometern hem i snöstorm eller regn än utsatte mig för att bli ensam med den människan igen. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

När jag var 15 år hade vi fest hemma hos min pappa när de var bortresta. Jag var där med min pojkvän och jag hade druckit för mycket så jag gick och la mig på mitt rum. Mitt i natten vaknade jag och upptäckte att min pojkvän låg bredvid mig. Han hade knäppt upp sina byxor och använde min hand för att runka av sig själv. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jag arbetade på en snabbmatsrestaurang när jag var 21. Chefens brorson jobbade också där och redan från dag 1 började han bjuda ut mig på date. Han var 15 år äldre än mig och varje gång tackade jag nej. Han tog mitt telefonnummer från anställningslistan och började smsa mig på kvällarna. Han skickade mest bilder på blommor och hundvalpar. Sedan började han skriva att han tyckte det var dumt att jag bodde ensam när jag kunde bo med honom i hans lägenhet. Tillslut ledsnade jag på att han inte kunde ta mitt nej och röt ifrån ordentligt. Efter det blev han skitsur och gjorde så att mitt jobb blev outhärdligt så tillslut sa jag upp mig. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

När jag gick i högstadiet gick idrotten till hälften ut på att undvika killarnas händer över hela min kropp. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

I Sverige får utländska kvinnor utstå massvis med fördomar, när de gifter sig och när de skiljer sig.Det finns alltid män som klandrar dom för allt som går fel.
De blir kallade horor och får utstå ha sina liv exponerade för främmande personer samt blir klassificerade som prostituerade kvinnor.
Jag tycker att var o ens liv ska vara anonym, inte exponerat.
Det finns dom som dricker alkohol och behandlar dessa så dåligt, men felet är alltid kvinnornas. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - -

När #metoo kampanjen startade igång så satte det igång en reflektionsprocess i mig om hur jag blivit sexuellt objektifierad under större delen av min livstid. Jag var bara i 5-6 års ålder då jag blev sexuellt utnyttjad av min mycket äldre styvbror och även av min styvfar. Min styvbror ville utföra olika sexuella handlingar med mig och jag var alldeles för liten för att förstå vad det egentligen innebar. Min styvfar lade min hand mellan sina ben när vi skulle sova och jag vågade inte ta bort den eller uppmärksamma min mamma på det.
Under uppväxten och framförallt i mellanstadiet, då många av oss tjejer utvecklades drastiskt, var det ständigt återkommande att bli tafsad på, dragen i bh-banden och få oönskade besök i omklädningsrummen. Detta togs med något av en klackspark av de vuxna som fanns runtomkring och bevittnade (eller blundade) och ursäktades med att killarna var nyfikna och visade sitt intresse för oss tjejer på så sätt. Man gick inte heller hem och berättade om vad som försiggick eftersom det dels var pinsamt och tydligen inte heller något att göra något väsen av.
Som ung tonåring roade man sig med att ringa heta linjen och det tog inte många minuter förrän någon viskande röst undrade om man hade trosor på sig och gärna ville ses.
Men neandertalarbeteendet hos många män upphörde inte med åldern, så många krogbesök där någon tagit ett rejält grepp om rumpan, tryckt sig bakom och klämt på brösten i den trängsel och tumult som ofta uppstått. Jag gissar och hoppas på att dessa män får lämna stället på egen hand!
Som yrkeskvinna är det lätt att i sammanhang reduceras till ens yttre egenskaper och det blir ofta att jag överpresterar för att visa eller motbevisa att min kompetens inte sitter i vilket kön jag har eller i mitt utseende, även om jag inte upplevt mig som sexuellt trakasserad på mina arbetsplatser. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Att vara tonåring, beroende av vuxna som ledsager och finns där, är otroligt viktigt. Men vad händer om familjen man bor i inte är som alla tror eller trodde? (Hade nyss flyttat till Sverige och en värdfamilj, samma som jag varit Berlinbarn i). Fasader, fasader och ingen ser. Inte ens mamman i familjen ville se och erkänna. Mitt motto var att aldrig, ALDRIG vara ensam med honom! Han ville väl, ville ha en dotter som satt i knä, men kunde inte låta bli att ha känslor, fel känslor. Jag satte mej aldrig i knät mer...
När jag fyllde 15 fick jag en påse porrtidningar och kondomer "men säg inget till I", sedan visade han mej var han hade sina högar med tidningar ifall jag ville byta ut efter jag läst.
Jag tog aldrig, nästan aldrig hem kompisar för väggarna var fulla av tavlor han målat med djur el nakna människor med extrema könsdelar! Äckligt, så äckligt!
När jag tog studenten hade han gjort sej besväret att göra en snopp i storlek XXL som man kunde samla 5-kronorsmynt i... ", men säg inget till I". Hur påverkade det mej? Hur påverkade det min syn på sex, känslor, kramar osv? Han är död sedan länge, men det kryper fram emellanåt, som nu! #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jag var runt 7-8 år och var på väg hem från en kompis. Det var mörkt ute, men det var bara några kvarter ifrån min bästis och det något jag har alltid fått att göra. När jag väl är på väg ut bli jag stoppad av en bekant man. Minns hur han tog friheten att knäppa upp mina byxor och smekte mig i underlivet. Jag var chockad! När han var klar släppte han förbi mig och jag sprang hem, men jag berättade ingenting. Senare mitt i natten brast det ur mig och berättade vad som hade hänt.
Idag är jag 20 år och kan inte sova om nätterna om jag inte har någonting som skyddar mitt underliv. Han mår inte vara här idag men skyddet jag har på mig innan jag lägger mig påminner mig ständigt om honom. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Problemet för mig är hedersproblem, där folk går igenom mitt liv utan tillåtelse, för att sedan säga att jag är en dålig kvinna. Jag har ingen lust att förklara mitt liv för någon. Skamvrås-teknik. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Sedan länge har mina arbetskamrater analyserat mitt utseende och klagade på mig, någon annan följde efter mig i min fritid, några gjorde skämtar på radio p4 och reklam på tv, förödmjukelse och jag tänker om jag ska anmäla dom. Det är en sorts våld också. Mina barn orkar inte mera och alla mår dåligt. Jag önskar att de vore på ett annat sätt och sköt om sig själva. Jag vill inte ha en massa folk som gör sådana saker nära mig. Sprider ut att jag är transvesti, talar om mig och saker de inte ens vet om, mitt privatliv runt omkring: psykiskt våld. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jag jobbar på en arbetsplats där till och med högsta ledning gör sig rolig över kvinnor (särskilt gravida kollegor), kvinnor utesluts från event och beslutsfattande. Vi kvinnor förutsätts dock alltid vara drivande kring inköp, framdukning och avdukning vid kundfika, personalluncher eller fester etc. Credden får dock alltid "grabbarna" som fixat "det viktiga".
En ska även gärna fråga en manlig kollega om en har en idé så att denna kan avgöra om det är något att ha. Det saknas fullständig förståelse för #metoo-rörelsen och det skämtas nedsättande om det. Exempelvis "höhö får jag ta dig på axeln eller är det #metoo då.. höhö".
Under hela mitt liv har jag förstått att trakasserier, härskartekniker och ofredande är något som ingår i livet, att vara kvinna. På konserter, på arbetsplatser och skolan. Jag accepterar det inte men ens motstånd eller platstagande tas inte alltid emot med ödmjukhet utan snarare försvar eller kompakt tystnad. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Första gången jag förstod att det var skillnad på att vara tjej och kille var jag fem. Min bästa kompis på dagis ville att vi skulle ta på varann. Jag tvekade, han insisterade, jag vågade inte säga nej.
Jag gick i fyran, hade börjat få bröst. Killarna ville ta på dem. Jag blev arg, sa nej, skämdes. Blev kallad hora i flera veckor efteråt.
Högstadiet och fredagsfest, drack för många öl, vaknade upp av en tung kropp ovanpå min som tafsade och kletade. Puttade bort honom och spydde. Blev kallad hora i månader efteråt.
Flera år senare, cyklar i solen, i diket ligger en man och runkar. Han skriker när vi cyklar förbi.
Träffade en gammal kompis, han hade ingenstans att sova, skulle få sova över hos mig. När vi lagt oss började han tafsa, jag puttade bort honom. Han kallade mig hora. Jag lät honom komma. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Min dotter har en kille i klassen som retar/säger dumma saker till tjejerna och killarna som leker med tjejerna. Dottern sitter bredvid honom på samlingen och får stå ut med att han sparkas, slåss, nyps och tar stor plats verbalt. Han brukar säga ”kom ska jag säga något snällt” sen viskar han en svordom i hennes öra. Jag blir så ledsen. Det är väl trakasserier om något. Skolan svara bara att den eleven tar stor plats och att de ska hålla ögonen öppna.
En annan tjej i klassen hamnade mellan två killar på samlingen som också tog stor plats och hade svårt att sitta stilla så hon hamnade alltid bakom. Det löste lärarna genom att flytta på flickan…
Vi måste jobba med attityderna redan när de föds. Från början pratade jag med min dotter om att den här killen nog bara var ovan att leka med tjejer så hon kunde ju bjuda in honom i leken så får han se att det går lika bra att leka med tjejer som killar. Men jag har tänkt om. Hon ska inte behöva lära sig att ordna upp stökiga killar och ta ansvar för deras dåliga beteende. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

En gång när jag arbetade som kantor i en landsortsförsamling skulle vi ha en dragspelsgudstjänst. Jag höll på att ställa i ordning framme i kyrkan när jag kände hur en av musikerna tog ett rejält tag i ändan. Jag blev så ställd så jag sade ingenting men lade till honom i lista på män som man skulle hålla sig på en armlängds avstånd ifrån. En lista som med tiden blev allt längre men som jag fann ganska naturlig. Det var jag som skulle hålla mig borta, hålla mig väl med dessa män och inte räknas som besvärlig. Att de tog på en lite överallt var ju bara naturligt! Märklig reaktion! #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jag minns det så väl men ändå inte, jag vill inte komma ihåg men det är något som jag alltid kommer att ha med mig. Hans röst, ögonen och ansiktsuttrycket han hade. Jag har förlåtit honom nu, eller jag vill iallafall tro det. Det han gjorde va fel men jag försöker gå vidare. Rädd vandrar jag här på jorden men på samma sätt trygg. Jag vet att jag inte är ensam. Ingen är ensam även ifall det känns så i många av våra stunder i livet. Sexuella trakasserier har nog alla kvinnor varit med om någon gång i livet, vissa vet om det och andra inte. En del mår väldigt dåligt och andra kanske har lyckats gå vidare. Men vi har ett liv, eftersom vi har ett liv så bör vi få leva det i trygghet. I slutändan vill vi alla samma sak, älska och bli älskad. Få chansen att upptäcka och lära sig. Gråta, skratta och kunna skrika inombords av glädje. Men tårar hör till livet, men tårar pågrund av sexuella trakasserier ska inte finnas. Men det existerar och #Metoo låter oss berätta våra berättelser, korts som långa och detta är min. Jag ville inte bli kallad alla det sakerna pågrund av mitt val av klädsel, jag ville inte ha det blickarna och absolut inte dina händer över min kropp. Det va min kropp och jag äger den, inte du. Men jag har en ny kropp nu, jag har förändrats till det bättre och jag ska inte låta dig förstöra mer. Visst, du förstörde mycket men jag har inte gått sönder än och det kommer jag aldrig göra. Det ofrivilliga händerna på mina lår på den där festen, kommentarerna bakom min rygg, allt tafsande och alla otäcka blickar. Våldtäkterna. Det va inget jag bad om, inget jag ville men jag lever. Och jag ska leva, jag levde igår, idag och jag kommer leva imorgon. Jag som många andra utsätts för sexuella trakasserier varje dag och även om jag berättat långt ifrån allt så känner jag ändå en viss frihet. Tack! #metoo
/Tjej 19 år

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

I mitt hemland kan kvinnorna gå fria på gatorna, men de utsätts hela tiden för sexuella trakasserier. Nyligen berättade en bekant från hemlandet om en hemsk händelse som hade drabbat en sjuttonårig flicka. Flickan blev våldtagen av en polisman, och efter att han våldtagit henne sköt han henne i hennes könsorgan och gick därifrån. Hon visste vem han var så hon gick och gjorde en polisanmälan mot honom. Polisen släppte mannen fri efter bara en stund, medan flickan fortfarande lider av sina skador.
När en flicka blir våldtagen så anses det vara hennes fel! Och då inleds försöken att be våldtäktsmannen att gifta sig med sitt offer, för att hennes familj inte ska tappa ansiktet och framförallt inte förlora sin heder. Många av de drabbade flickorna tar sina liv. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

En flicka/kvinna får aldrig vara ifred, i mitt hemland, när hon är ute och ska uträtta något ärende. Det spelar ingen roll vilka kläder hon har på sig. På bussen kan flera män stå tätt intill henne så att deras könsorgan vidrör hennes kropp. Ofta är detta ett utmärkt tillfälle för männen att ta på kvinnornas kroppar.
Går hon på gatan så kan männen följa efter henne och säga saker som: ”Kom med mig, varför är du ensam, jag kan göra dig nöjd, du får pengar, du har fina bröst, dina höfter är fina” osv. Det kan också vara män som sitter i sina bilar och följer efter kvinnorna, och gör precis samma sak.
En pappa eller äldre bror kan sälja sin dotter/sin syster för att kunna gifta sig själv, få möjlighet att köpa något annat eller att försörja resten av familjen. Ofta säljs hon till en äldre man. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

I mitt hemland är det vanligt att flickorna utsätts för alla typer av sexuella trakasserier, av de närmaste. Jag själv blev det flera gånger, utan att kunna berätta om det för någon. Jag kommer fortfarande ihåg alla detaljer – även från första gången, då jag bara var fem år gammal.
Det är omöjligt för en flicka/kvinna att gå på gatan eller åka med kollektivtrafik utan att bli trakasserad verbalt eller fysiskt. Man känner att ens kropp är inte privat där, och om en kvinna fattar mod att försvara sig får hon höra de fulaste ord som finns i världen. Och så brukar männen säga saker som: ”Vad är du så att man ens ska titta på dig? Du ser ut som en skalbagge ut, du är bara en insekt” osv. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Han låste dörren bakom oss, han som var killen jag hade älskat i flera månaders tid, han som nu hade blivit något annat. Allt gick så fort. Han tog några snabba steg mot mig och tog ett hårt tag runt min hals, luften försvann ur min kropp samtidigt som han stoppade sina händer innanför min kläder. Han skulle ha sex med mig även om jag inte ville sa han. Jag var livrädd. Han tryckte ner mig på knä och tvingade mig att utföra oralsex. Han skulle döda mig om jag bet. Jag hade turen att han kände sig "nöjd" efter det. Så han släppte mig, låste upp dörren och sa åt mig att dra. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

I know there is a lot going on at the moment in the media about abuse of all kinds. I'm also a survival of not one but various kinds of abuse. I was raised by narcissistic parents. The abuse was daily and still happens. But I have been recouvering, regaining my confidence and learning about how to set healthy relationship boundaries. As a survivor I see that there is a gap, a very important gap that it been forgotten by the media and the population. The gap is how to handle, identify and help victims of abuse. It's impossible for a person to have experience a trauma to not have anything left on them. The pain is still there and may be expressed in so many different ways. It can be expressed in an excessive amount of empathy that may make the victim vulnerable once again to more abuse as the person may not be able to see the bad in others and set healthy relationship boundaries. It may be expressed in total lack of trust in others leading to anxiety, depression. But in the worse can the pain may be turned into anger and the person that has been hurt may hurt others in other ways. So how do we stop these cycle? That s the goal that the society should be focusing. Yes, it's important to identify the abusers but once the abusers are identified they will cause even more harm to their victims or the persons who exposed them. Together we are stronger to fight these but still there is a huge need to develop the understand the abuse and stop it before it is raised. Healthy adults will raise children with good boundaries and perpetuate the love and empathy. Each time a parents scream at a child, abuse emotionally or in any other way it's creating in the mind of the child a pattern that they may choose for their future accepting abuse as normal. Many parents aren't aware of the consequences of their behaviour on the development of their child and many do not care though but still the more awareness the more chance for the child to break free from the cycle and live a healthy life. The answer is love #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

tjejen är 17, och går på gymnasiet, träffar hon en kille. de blir snabbt kära. oftast slutar historien där. men för personen i historien jag berättar, gör den ej det. för henne kom det första fysiska våldet efter ungefär ett år. hon blev strypt så att hon svimmade av, i ett badrum på en fest. varför? för att hon ”skämde ut honom”. hur? hans vän tog sig friheten att nypa henne i stjärten och hon sa ifrån. men det tillfället ska vi inte tala om. inte heller det tillfället då han krossade plastskålar mot hennes huvud, eller jagar henne genom krogen för att slå ner henne. vi ska inte tala om de 4 åren hon spenderade i skräck, men inte vågade berätta för någon, då hon fått inbankat i huvudet genom psykisk misshandel att det var hennes fel. ”om du bara låtit bli att bete dig så/säga så/klä dig så/reta upp mig, så hade jag inte blivit arg”. dagen efter fick hon blommor och hon fick be om ursäkt. hon fick lova att det ej skulle hända igen. att lämna var inte att tala om. hon var säkrare då hon bodde med honom då hon visste vars han var. att vara omringad av hans vänner som visste om våldet men inte gjorde något, sa något, fick tjejen att tro att det var såhär det skulle vara. tjejen hittar modet att lämna efter 4 år, men det slutar inte där. då kommer skulden, skulden från alla runt omkring. alla ”vänner”. ”jag har känt honom hela livet, han skulle inte göra en fluga förnär” ”hur kunde hon lämna honom, han är ju så snäll” ”hur kan hon ens säga sådär, vilken idiot!” ”han var ju full…” ”hon får ju skylla sig själv.” skammen som kommer med de orden är nog för att få tjejen att vilja ta livet av sig. förstår ni, att med de orden, skyddar ni den skyldige? att den som drabbats av våld i förhållandet (och våld kan te sig på olika sätt) skäms? ”ja..men det var ju mitt fle ändå..” den som varit våldsam får leva sitt liv som vanligt och inte ta något som helst ansvar för det den gjort. den som blivit utsatt, får leva med det resten av livet, med rädsla för att tala om det för nära och kära. ”tänk om de inte tror på en, han är ju en så snäll kille!” #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

När jag var 14-15 år så var jag och en vän var på väg genom museiparken en kväll för att möta upp med några andra. På väg dit halkar jag efter min vän eftersom jag försöker svara på ett SMS samtidigt som jag går. Då kommer en man i 40-50års åldern fram till mig och erbjuder mig 1000kr. Jag förstod inte vad han menade alls, det är för mycket pengar för att låna min telefon eller nått sådant, så jag frågar förvirrat vad han menar? Det visar sig att han vill att jag ska följa med honom hem och smiska honom. När jag ser förskräckt på honom kommer han närmre och förklarar att jag inte alls behöver ha riktigt sex med honom, men att han vill att jag ska smiska honom och att han kan betala mig nästa morgon. Jag sprang därifrån så fort jag kunde. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Min metoo berättelse. Känns inte som jag längre har någon, men tänker att livet har varit en lång tillvänjningsfas och att jag nu i mogen ålder håller på att upprätta mig själv. Om man som femåring eller var det fyraåring (jag minns inte längre) men om ens gränser kränktes redan som barn – så bär man med sig bilden – att jag har inget värde, min kropp har inget värde och jag har inga gränser.
Det var grannens pojke. Det blev alltid lika dant. Alla barnen lekte, plötsligt blev jag ensam i källaren. Han var nio och äldre och starkare än mig. Varje gång det hände kände jag. Nej nu händer det igen. Jag försökte komma undan men det slutade alltid att jag hamnade i en källarskrubb, tvingades dra ned brallorna och gränsla mitt underliv mot hans ansikte. Det var förnedrande och jag ville bara att det skulle ta slut.
Jag vågade inte riktigt berätta för mamma för jag tog på mig skulden. En gång när jag skulle berätta sa jag. ”Mamma Erik vill jämt lukta mig i stjärten” Min mamma tyckte det lät pinsamt och viftade bort det hela. Det var mitt enda försök.
De här övergreppen fortsatte och jag förstod aldrig orsak och varken, plötsligt i leken glömde jag bort mig och blev ensam med förövaren.
Övergreppen slutade i och med att vi flyttade till Norrland men min ungdom blev uppfuckad. Jag hade en trasig självbild om mitt eget värde. Var vårdslös med mig själv när min enda sexualundervisning var porrtidningarna brorsan gömt under sängen. Jag gick på det där och trodde att man skulle vara vild och tillgänglig. Jag blev sådan. Jag var vårdslös med mig själv, kastade bort mig själv för innerst inne var jag bara någon som kunde bli utnyttjad i en källare.
Det skulle ta många år av bearbetning innan jag förstod att jag har ett eget värde. Jag vet inte ens om jag är framme än – om man ser till mitt val av partner och alla gånger jag ställt upp på sex utan att det egentligen varit min vilja.
Idag är jag aktiv i en förening och genom alla uppdrag får jag ett nytt värde. Jag känner mig betydelsefull och börjar få tillbaka mitt självförtroende, men att det skulle ta ett helt liv. Jag har försökt förlåta förövaren, för jag inser att även han måste ha varit ett offer. Det är så sorgligt och jag inser att min berättelse inte är den värsta, men den har färgat hela mitt liv. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Det som påverkat mig mest är ändå en av de senare grejerna som hänt. Även om jag varit med om diverse Dick pics, vuxna som tafsat på mig när jag vad 11, eller en man som försökte få in mig i sin bil när jag var 12.
Innan jag blev tillsammans med mitt ex så beskrev jag honom som världens snällaste kille. Och det är han, så därför gör det de mindre förståeligt att han kunde göra detta - fler än en gång.
Jag vaknade av en hand på mitt lår. Vilket inte är konstigt då vi var tillsammans. Sen upptäckte jag att han låg och runkade. Jag vände lite på mig, han slutade. Han kanske sov med tänkte jag. Men sen när jag legat stilla en stund så började han igen och flyttade sin hand till mitt kön. Då förstod jag att hans tanke var att jag INTE skulle vara vaken under detta. Jag blev livrädd. Varför ville han inte att jag skulle vara vaken?
Jag var helt stel hela morgonen efter att vi gått upp. Försökte greppa varför han gjort som han gjorde. Han frågade om något var fel, jag sa att jag inte tyckte om vad han gjorde förut när han trodde jag sov. Han sa något jag ej minns. Jag sa att det faktiskt kallas våldtäkt och började gråta. Han gick ut på en promenad och när han kom tillbaka så var han rödgråten, skrev en text på min dator om att han var så ledsen och aldrig skulle göra om det igen. Han var så ångerfull och jag var kär. Han skulle ju inte göra det igen. Men det gjorde han. Exakt samma sak. Flera gånger. Jag kommer aldrig förstå varför han hellre ville tillfredsställa sig med min kropp istället för att jag skulle vara delaktig. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Den gången för 11 år sedan när jag fyllt 18 och var på krogen för första gången. Jag och en kompis stod och dansade på ett nästan folktomt dansgolv och jag hade det så roligt. Plötsligt kommer en okänd man fram till mig och tar mig hårt på brösten. Jag säger "sluta, sluta, sluta!" högt. Sedan säger han att jag är kåt eller het, jag hörde inte riktigt, och säger att hans kompis som bär en orange tröja väntar på mig i baren. Innan han går grabbar han tag i min rumpa. Jag skämdes fast jag visste att det inte var mitt fel. Men jag tänkte att jag kanske hade dansat för utmanande. Det tog lång tid innan jag gick till en krog igen. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ofrivilligt sex
tjat och gnat
Fysiskt övertag
Nej, nej, nej
Jo, jo, jo
Nej, Nja, okej...
Händer överallt
Tungor, kladd och stön
Nej, nej, nej, nej
Det spelar ingen roll
Patriarkatets klor är långa
och många
Allomfattande
Nej, nej, nej, nej, nej
Håll käften lilla tjej
NEJ!
#metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

För 45 år sedan skilde sig jag och min man, det var ovanligt på den tiden och jag bodde ensam med mina tre tonårsbarn. Det hände vid flera tillfällen att det ringde okända män hem till mig. Jag minns särskilt en gång, det var en flåsande man som undrade om han kunde komma över till mig så jag skulle få det jag behövde. Jag gjorde mig oförstående och svarade att jag inte förstod vad han menade. Han sa, jag vet att du vill ligga med mig, jag kommer nu. Jag minns att jag var så rädd. Jag kände sådan skam, vad hade jag gjort eller utstrålat för att förtjäna det här. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jag arbetar i ett serviceyrke, det är mitt på dagen och jag bär en bricka full med disk. En äldre man går emot mig, jag ler vänligt mot honom. Helt oväntat tar han upp sina händer och tar på mina bröst och jag bliv alldeless paff. – Näe, utbrast jag lite tyst och tittade mig fort omkring ifall någon såg, gud så pinsamt isåfall tänkter jag. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jag är 30 och står och pratar med en man på en fest, min man är där någonstans i vimlet. Likaså hans fru. Plötsligt grabbar han tag i min rumpa och jag blir alldeless chokad – hände nyss det där, hann jag tänka. Jag sa -det där gör du inte om. Han skrattar osäkert tillbaka och blir lite spak. Senare på kvällen kommer han fram igen, han tycks ha glömt vad han tidigare gjort och gör om samma sak igen, grabbar tag i min rumpa. Jag säger till honom igen. Senare får jag höra att han gjort samma sak på tre andra kvinnor på samma fest (som jag känner till). #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Mitten av 70-talet, privat ”tillställning”. Är där med min sambo + anhöriga/vänner till honom.
Mat, dryck, dans, till synes trevligt men ett helvete. Blir flera gånger under kvällen både verbalt och fysiskt antastad av en äldre och en yngre man. Försöker komma ur det, pratar med min sambo men inget händer? Blir för mycket till slut så jag säger högt ifrån så fru/sambo till männen hör, då bryter ”helvetet” lös. Min sambo försvinner i rädsla att bli ”ihjälslagen”. Jag blir satt i ett rum där männen och deras fru/sambo börjar en fysisk och psykisk misshandel. Lyckas tillslut ta mig därifrån, blåslagen/sjuk efteråt.
Blir sen efter några dagar uppringd att Jag ska ringa runt och be om ursäkt?? Sviken, Förnedrad, Kränkt! Glömmer aldrig! Känner mig ”smutsig” hela livet. Då ca 20 år nu pensionär. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

I min tidiga ungdom var jag ofta anlitad som barnvakt. Skulle vid ett tillfälle vara i en ”ny” familj. Sa det till en kompis, som sa: ”Han vill göra ’det’ med dig.”
Jag stängde mina långbyxor så ingen skulle i mörkret kunna räkna ut hur man skulle kunna ”dra ner” dem.
Sent kom föräldrarna hem. Mannen sa: ”Jag följer dig hem, så slipper du gå ensam i mörkret.” ”Nej tack, det går bra ändå, jag är inte mörkrädd.” Han följde ändå med mig. Det fanns en havreåker bredvid vägen till mitt hem. Han spännde tag i mig, liten och lätt, och la’ ner mig. Men han fick ge upp. Han fick inte av mig byxorna. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Vid 18 års ålder arbetade jag och bodde på arbetsplatsen. Där fanns en arbetare, som ville gifta sig med mig. Vi var vänner. Jag hade blivit frälst, men inte han. Bl. a. därför dugde han inte åt mig.
En kväll bjöd han mig på en åktur med bilen. Tackade ja och tänkte att få tala om för honom vad det är bra att ha Herren Jesus som vän. Ville ju att också han skulle få det lika bra som jag. Och tänk på evigheten, en tid som aldrig tar slut! Men jag hann inte säga nå’nting. Han pratade, jag minns inte om vad. Så körde han in på en skogsbilväg. Stannade, la’ armen bakom ”mitt” säte. Ryggstödet föll bakåt och där låg jag, tunt klädd i sommarvärmen. Han menade att: ”Om vi får barn tillsammans, då vill du gifta dig.”
Jag brottades med honom så länge jag orkade. När krafterna höll på att ta slut, då kom jag ihåg en Bibelvers och tänkte till Gud i mitt hjärta: ”Herren bevarar alla dem som älska honom, bevara mig, för jag älskar Dig.” Herren Gud svarade omedelbart på bönen och lät mannen inse att det han gjorde var fel, så han sa: ”Vad håller jag på med, jag ser ju att du inte vill. Förlåt mig! Förlåt mig! Förlåt mig!
Det var Gud som grep in och bevarade mig. Förut, på arbetsplatsen, när han gick förbi bakom mig, kunde han lyfta min ”hästsvans” och kyssa mig på halsen. Efter det här fick jag vara ifred för honom och vi var fortfarande vänner. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Den började med min första pojkvän, träffades när jag var 14 och han var 20. Han tog min oskuld och därmed startade mitt tonårsliv som sexuellt aktiv.
Jag var väldigt kär (och därmed blind) och jag såg upp till honom. Vid upprepade tillfällen vaknade jag mitt i nätterna av att han stoppade i den och började ha sex med mig. Jag låg där helt tyst 14 år gammal och någonstans tänkte pga av okunskap att det var såhär det skulle vara. Han tvingade till BDSM ( som jag inte ens visste var de var för något) där jag fick utså förnedring, våld och smärta. Jag kände till och med skam när jag inte fysiskt klarade av att ge honom det han ville ha. Även om jag då kände mig illa till mods, förnedrad, skam , obehag, stress, oro, ångest, smärta m.m var det inte först långt senare jag kom fram till att detta var helt fruktansvärt (och fullständigt fel av honom) och det orsakade skador hos mig psykiskt som jag lider av än idag.
Nu när jag själv är 20 år som han var då vid handling. Tänker jag tanken tänk om de varit ombytta roller om han vore en 14 årig pojke och jag är en 20 årig kvinna som tvingar honom på samma sätt. Redan där vet jag att det är FEL och många andra skulle veta det också eftersom vi kvinnor behandlar inte män så. Men hur kan de då komma sig att han behandlar kvinnor så och ingen reagerar?
Hade jag vetat då hur man bör bli behandlad vid sex & samlevnad (+övrigt i en relation) hade jag lämnat och anmält honom. Idag finns inga bevis kvar och kan därför bara sprida min berättelse vidare och hoppas att detta ger mer förståelse i vad som faktiskt är verkligheten för många unga kvinnor. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Klassiska "det va inte så farligt"-gånger, men då förminskar en bara problemet och sig själv.
Det började redan på mellanstadiet. Slag på brösten från killar för att känna ifall det hade börjat växa något och om det gjorde ont. Drag i och uppknäppningar av bh-band. Tafsande mellan benen. Slag på rumpan. Vuxna som sa att ”de gillar er bara” om pojkar som slog en och drog en i håret och kläderna.
I högstadiet. När jag va 15 och han tog tag i min arm, drog mig till sig, frågade om vi inte skulle "göra det", slet åt mig armen och började gå snabbt sen springa därifrån i panik.
I 20-års åldern. En snubbe följde efter mig när jag var på väg hem från en utekväll och hoppade in i samma taxi. När jag hoppade ut ur taxin utan att betala springandes mot porten hann han få tag på dörren innan den gick igen efter mig, men jag hann upp för trapporna och låsa lägenhetsdörren innan han fick tag på den med. Morgonen därpå hittade jag en lapp med ett telefonnr på golvet som han stoppat in genom brevinkastet...
Tusentals gånger, obeskrivligt många gånger, överallt, har snubbar tagit på min kropp som om den vore till för dem att ta på när de behagat. När de sedan blivit avvisade har de reagerat med att bli förbannade och kalla en diverse hatiska, sexistiska och hotfulla saker. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Vid ett idrottsevenemang höll jag koll på hur våra ungdomar låg till i tävlingen. Några tjejer i klubben låg väldigt bra till under en tävling och jag sprang bort och rapporterade till några andra i klubben hur de låg till. De blev såklart jätteglada över det jag berättade varvid en man uttrycker: "Perfekt. Då gör vi så här. Du åker tillbaka till hotellet och fixar 5 Gin&tonic till oss tränare och kommer hit med dem" Jag blev såklart väldigt upprörd och frågade om han trodde att jag var här som uppassare till honom? Det värsta är att det inte var första gången heller som han uttryckt sig på liknande sätt. #metoo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

11 år: är på fritidsgården. I en soffa vid biljardbordet sitter jag och två killar. Vi pratar. Genom en blick bestämmer de att de ska få ta på min kropp. Mina bröst. Min rumpa. Jag sitter där. Paralyserad. Önskar bort stunden. Blundar hårt. Försvinn.
15 år: Fest tillsammans med herrlaget. En spelare, 10 år äldre trugar och tigger efter ett ligg, hans jämnåriga kompis likaså. Jag säger nej och promenerar hem. De följer efter. Jag ber dem att gå. Den ene drar fram kuken. Som om nej'et i ett magiskt kuksvep skulle bli ett ja.
19 år: sitter på trikken i Oslo. Ensam i en vagn. En kille kommer in, sätter sig mittemot, stryker sitt ben mot mitt, slickar sin mun, samtidigt som han stirrar på mig. Jag byter plats. Han flyttar efter. Jag hoppar av vid nästa station. Springer så benen knappt bär utan att vända mig om.
21 år: sitter på en buss. En man sätter sig bredvid mig. Han börjar prata om sin flickvän, hur fin relation de har. Pekar ner mot skrevet. Ett erigerat sådant. Och så vidare. Och så vidare. Och så vidare. #metoo

Publiceringsdatum: 2018-03-07