Hoppa till innehåll
Du är här: Du är här:
@bibovik på facebook   @bibovik på instagram   @bibovik på twitter
Vi gillar också:
148055
148096
Inköpsförslag
  • Logga in för att skicka inköpsförslag till biblioteket.
Bibliotekariernas bästa boktips:

"Odla i pallkrage" av Eva RobildPallkragar i trädgårdar blir en allt vanligare syn. I den här boken får du tips om hur du går tillväga för att skapa en prunkande köksträdgård utan att behöva ta ett enda spadtag.

Att odla i pallkrage är både enkelt och roligt! Med hjälp av pallkragar och några säckar jord kan du skapa en perfekt odlingsbädd till och med ovanpå asfalt! En pallkrage gör det möjligt för vem som helst att börja odla sina egna grönsaker!

/Gunilla, Arkenbiblioteket

Publiceringsdatum: 2016-06-01

"Gånglåt" av Elin Olofsson”Gånglåt” kretsar runt systrarna Sonia och Gun-Britt. Sonia ”Salida” Sallström, artist på dekis, kommer hem till Gärningsberg i Jämtland för att skriva en självbiografi och låta sommaren gå. Hon är sångerskan som var stor på sin tid, men som nu lever ett liv bortglömd av fansen. Med henne kommer Harpan, en snäll men lite mjäkig kille som efter en fest hos Salida blev kvar som hennes assistent. Barndomsgården i Gärningsberg sköts numera av systern Gun-Britt och hennes familj, och för att få det hela att gå runt stretar Gun-Britt med servering och loppis, och hon plockar bär och kokar sylt till försäljning.

Gun-Britt är konstant arg och irriterad på sin syster, medan Sonia helst av allt vill ta det lite lugnt. De har alltid varit i luven på varandra, vet exakt vilka knappar de ska trycka på för att få den andre att reagera och som barn slogs de med knytnävarna på vinden där ingen kunde gå emellan. Den här sommaren rinner det över för Gunning (som hon kallas) när Sonia går ut i lokaltidningen och säger att hon ska bygga ett Dollywood, ett museum över sig själv på gården som Gunning äger, brukar, sköter. Visserligen skulle det inte gå utan Sonias ekonomiska tillskott, men det är ändå så självupptaget och hänsynslöst att precis som vanligt få allt att handla om henne, om Salida.

Det är i konflikten och spänningen mellan systrarna som berättelsen slingrar sig fram, i skogen och på lanthandeln. Runt de två kvinnorna rör sig de andra, Harpan, Gunnings dotter Jenny, arkitekten som hyr en av stugorna och Gunnings man med sina bekymmer, tankar, vrede, kärlek och svek.

/Tina, Arkenbiblioteket

Elin Olofsson, född 1979, bor i Östersund och Offerdal i Jämtland. Hon debuterade 2013 med romanen "Då tänker jag på Sigrid" och året därpå kom "Till flickorna i sjön", för vilken hon bland annat nominerades till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris. I januari 2016 kom hennes tredje roman Gånglåt, där hon fortsätter att skriva om liv och villkor för kvinnor på landsbygden. Elin Olofsson är också krönikör i Östersunds-Posten och besöker Arkenbiblioteket måndag 25/4 kl 18:30.

Alla bibliotekens böcker av Elin Olofsson hittar du här: böcker av Elin Olofsson på biblioteken

Publiceringsdatum: 2016-04-25

"Sjuka själar" av Kristina OhlssonFörst sattes träd i brand. Sedan öppnades portarna till helvetet.

Lukas försvinner några dagar innan han ska ta studenten. Tre veckor senare hittas han medvetslös med stora skador. Ingen förstår vad som hänt honom. Inte ens han själv. Det enda han och alla andra vet är att ytterligare två personer försvunnit på samma sätt. Men Lukas är den enda som har kommit tillbaka.

Tio år senare återvänder han till sitt föräldrahem, plågad av ovissheten om vem som en gång förstörde hans liv. På andra sidan gatan bor en man som aldrig förlikat sig med att han inte fick veta vad som hände hans dotter Fanny. Och som tror att Lukas har svaret.

Samtidigt flyttar Anna och David in i den gamla prästgården. Här ska de börja sitt nya liv. Men huset väcker stark oro hos Anna. När hon senare hittar ett järnkors nedgrävt i trädgården förstår hon att det finns någon som vill dem illa. Riktigt illa. Anna försöker vettskrämd rädda både sig själv och David. Men är det redan för sent?

Kristina Ohlsson är en av våra mest lästa deckarförfattare, och med "Sjuka själar" ger hon sig nu på att skriva skräck.

Publiceringsdatum: 2016-02-26

"Svart kvinna", antologi utgiven av Fanna Ndow NorrbyEn samling berättelser som svarta kvinnor i Sverige delat med sig av, citat från vardagshändelser varvat med nyskrivna texter på teman som kroppen, hudfärg, jobbet.

Här visar författarna på den vardagliga rasism som svarta fortfarande utsätts för och den ojämlikhet som finns i vårt samhälle; som svart och kvinna är man dubbelt utsatt.

En drabbande bok som visar på hur utbredd okunskapen och främlingsfientligheten är, även där man minst anar det.

Fanna Ndow Norrby är frilansskribent och startade kontot @SvartKvinna på sociala medier. Kommentarerna där blev upprinnelsen till den här boken, "om våra liv, om andras ord, om Sverige idag."

/Maria, Arkenbiblioteket

Publiceringsdatum: 2016-02-22

"Sveket" av Ursula PoznanskiVärlden ser annorlunda ut efter alla krig. Eleria lever i en av sfärerna där allt är perfekt och rättvist. Genom sina handdatorer styrs deras fysiska tillstånd, när och vilken föda de behöver, vätskenivån, och när de håller på att bli sjuka.

Ria är rankad nr 7 på den elitakademi hon går på. Hon utbildar sig till att bli expert på att övertyga och övertala och att läsa andras minspel. Hon har tillsammans med de andra eleverna blivit framavlad i provrör, för att bli utbildade till högpresterande vetenskapsmän och ledare.

Ria och de andra studenterna arbetar med att vidareutveckla livet i sfärerna och att förbättra levnadsförhållandena för klanerna som lever utanför i kyla och svält. Det är vad de tror.

Av misstag råkar hon höra ett samtal mellan två ledare som säger att hon och de andra studenterna kommer att anklagas för högförräderi mot sfärförbundet och dömas till döden.

Ria och fem andra blir utvalda av rektorn på skolan att resa till en annan sfär och träffa Presidenten. Ria förstår att det är nu det ska hända, de ska bli avrättade på tåget på vägen dit. Hon måste varna de andra och de måste fly, men vart och varför måste de dö?

En framtidsskildring som är skrämmande och ruskigt spännande! Nu finns också del två, Sammansvärjningen, i vilken saker avslöjas som man minst kunnat ana…

/Annika, Arkenbiblioteket

Publiceringsdatum: 2016-02-12

"Älskaren från huvudkontoret" av Camilla GrebeEmma har träffat en man som är allt hon har drömt om. Det finns egentligen bara ett problem – han råkar vara vd på klädjätten där hon är anställd. På deras förlovningsmiddag försvinner han spårlöst – lika oväntat som han dök upp. Och inte långt efter det hittas en ung kvinna bestialiskt mördad och lemlästad i hans bostad i en fashionabel förort till Stockholm.

Kriminalpolisen Peter Lindgren får hjälp av beteendevetaren Hanne Lagerlind i utredningen av mordet, som bär tydliga likheter med ett tio år gammalt, olöst brott. Tillsammans söker de efter svaren som kan förklara det fruktansvärda brottet; en undersökning som sträcker sig från ett köldslaget Stockholm och många år tillbaka i tiden och som också får dem att trevande återuppta den relation de en gång hade.

/Gunilla, Arkenbiblioteket

Publiceringsdatum: 2016-02-05

"Sonen" av Jo NesbøFör Sonny Lofthus kom livet att förändras när han var sexton år och hans far - en av de bästa brottsutredarna någonsin - sköt sig själv till döds. Fadern efterlämnade ett brev där han erkände att han var en mullvad, en polis som försåg kriminella med information i utbyte mot pengar. Sonny liv rasade samman och efter att hans mor dött av en överdos tabletter blev han själv narkoman.

Numera är Sonny en professionell syndabock. Han erkänner andras brott och sonar deras fängelsestraff mot dagliga heroindoser. Han har suttit på Norges mest flyktsäkra fängelse i tolv år. Men så en dag får han höra något som förändrar allt, och han rymmer från fängelset.

Och han har mycket att hämnas...

//Tina, Arkenbiblioteket

Publiceringsdatum: 2016-01-15

"Det är något som inte stämmer" av Martina HaagMan hör om hur det händer andra. Man tycker synd om dem. Och man vet, innerst inne, att det aldrig kommer att hända en själv.

Men man har ingen aning.

I slutet av säsongen flyttar Petra in i en ensam fjällstuga. Hon vill försöka komma över det största svek som någonsin drabbat henne, hoppas få distans till det som har hänt och komma vidare i livet. När man inte har någon att prata med hör man väldigt bra vad man själv tänker. Eller finns det något därute som är värre än ensamheten?

Det här är en roman om överlevnad. Om betydelsen av en rödrutig jacka. Om tama järvar med eldkastare. Om en bottenlös fjällsjö, dit ingen får gå, och om hur man reser sig, trots att man är helt säker på att man inte orkar längre.

Martina Haag är som författare känd för sina charmiga böcker och kåserier om livet som skådespelare, mamma och författare. Det här är däremot något helt annat. Det är självutlämnande och högst personligt, och ändå inte på något vis självömkande eller elakt.

Publiceringsdatum: 2015-12-21

"I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv" av Tom MalmquistTom och Karin väntar sitt första barn när Karin plötsligt insjuknar och måste föras till sjukhus. I åttonde månaden har hon drabbats av akut leukemi, och barnet förlöses med kejsarsnitt. Under några dagar springer Tom som i en mardröm genom kulvertarna under Karolinska sjukhuset - mellan intensivvårdsavdelningen och Neonatalen. Mellan liv och död.

När han till slut återvänder hem är det utan Karin, ensam med ett spädbarn och en chockartad sorg. Några månader senare dör också hans egen pappa, som han hela sitt liv haft ett komplicerat förhållande till.

"I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv" är en rå och osentimaental bok om förlust, föräldraskap och det liv vi lever, ögonblick för ögonblick. Det är utlämnande, aldrig förskönat, men ändå så vackert.

Tom Malmquist (född 1978) är poet. Han debuterade med den mycket uppmärksammade diktsamlingen "Sudden death", följt av diktsamlingen "Fadersmjölken". "I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv" är hans första prosaverk, som har fått mycket fina recensioner. Jag förstår varför. Ingen kan läsa det här utan att bli berörd.

/Tina, Arkenbiblioteket

Publiceringsdatum: 2015-12-07

"Märkta för livet" av Emelie ScheppJana Berzelius är framgångsrik åklagare, men bär på ett dunkelt förflutet. Hon minns ingenting från sitt liv före den sommardag då hon som 9-åring vaknar upp på ett sjukhus.

När migrationsverkets verksamhetschef Hans Juhlin mördas, får Jana ärendet på sitt bord. Till sin hjälp har hon kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander.

Bevisen pekar mot att ett barn har skjutit Juhlin och för Jana blir det hela snart personligt då hon inser att det hela på något sätt har anknytning till hennes egen mörka historia.

/Gunilla, Arkenbiblioteket

Publiceringsdatum: 2015-11-13
Kontakta biblioteket
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.
* Fältet måste fyllas i
*
*
*
*
 
Mera inspiration:
Bokcirkeltips: