Utmärkelsen Snöbollen tilldelas Emma AdBåges "Såret"

Utmärkelsen Snöbollen tilldelas Emma AdBåges "Såret"

AdBåge är flerfaldigt prisbelönt och har tidigare vunnit Augustpriset för sin bilderbok "Gropen". Bilderboken "Såret", likt "Gropen", bjuder på magnifik vardagsdramatik med existentiell botten. Stort grattis Emma! Fotograf: Richard Gustafsson

Juryns motivering:

”Redan bokens titel, Såret, lockar in läsaren i en vardagsdramatik med existentiell botten. Ett barn skadas och scenen är skolan. Runt såret bekräftar ansiktsuttryck och poser det ögonblickligt dramatiska, men här ges också exempel på bildskapande som bearbetning."

Om priset:

Snöbollen är ett nationellt bilderbokspris med syfte att uppvärdera bilderboken som konstnärligt verk samt att uppmuntra upphovspersoner och förlag att tänja på bilderbokens konstnärliga gränser vad gäller innehåll och form. Prissumman är 50 000 kronor.Snöbollen delas ut vid en prisceremoni på Littfest – Umeå internationella litteraturfestival fredag den 17 mars 2023 klockan 11.30, Umeå Folkets hus. Originalbilder och skisser från boken kommer att visas på Bildmuseet i Umeå med start fredag den 26 maj.

Bakom priset står Krumelur – föreningen för unga ord i norr, i samarbete med Umeå kommun, Kulturföreningen Pilgatan, Bildmuseet Umeå universitet, Regionbiblioteket i Västerbotten, Littfest – Umeå internationella litteraturfestival samt Svenska Tecknare.

Om Emma AdBåge:

Emma AdBåge, född 1982, debuterade 2001 och har sedan dess illustrerat många böcker, såväl egna som andra författares texter. Hon är flerfaldigt prisbelönt, och har bland annat tilldelats Augustpriset (2018, för Gropen), Expressens barnkulturpris Heffaklumpen (2022, tillsammans med Lisen Adbåge) och Deutscher Jugendliteraturpreis (2022, för Gropen). Förra året nominerades hon även till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris för Naturen och till Augustpriset för Såret.

Läs mer om Emma AdBåge och hennes böcker på Rabén & Sjögrens webbplats.

Här hittar du alla AdBåges böcker som finns på Biblioteken i Örnsköldsvik

Språk