Vinnarna i sommarens novelltävling

Läs novellerna som vann första och andra pris!

Tävlande kunde skicka in bidrag mellan 14 juni och 10 augusti. Sedan läste och bedömde en jury alla bidrag.

Vinnarna har meddelats via mail och tillfrågats om de ville få sina noveller publicerade.
Vinnarna får, förutom publicering och ära, skrivmaterial för att underlätta det fortsatta skapandet.

Biblioteken i Örnsköldsvik och H1 Sliperiet vill rikta ett stort TACK till alla som deltagit i tävlingen!

Första pris 15-25 år:
Hjärta av guld, av Oliver Wiklund

Juryns motivering:
En studie i att berätta mycket med lite. Med lite text och till synes små medel får författaren oss att känna starkare känslor än vi trodde var möjligt. Lysande användning av symbolik och metaforer, ett språk av allra högsta klass och en komposition som frodas i novellformat. Rakt igenom lysande. Ge Oliver ett förlagskontrakt. Nu.
Läs novellen "Hjärta av guld" (Pdf - öppnas i nytt fönster)

Första pris 10-14 år:
Skatten på Lindisfarne, av Tim Püschel

Juryns motivering:
En episk berättelse med exceptionellt språk och en ambitionsnivå som spränger tävlingens gränser. Att balansera mellan gränslös fantasi och välgjord research är ingen lätt uppgift, men en som författaren gör med självklarhet. Ge oss mer!
Läs novellen "Skatten på Lindisfarne" (Pdf - öppnas i nytt fönster)

Andra pris 15-25 år:
Let me down slowly, av Nora Eriksson

Juryns motivering:
Spännande, originell och ambitiös fantasy-berättelse, med ett världsbygge som inte skäms i skuggan av genrens storheter. Vi bjuds på både rafflande action och miljöbeskrivningar att DÖ för. Imponerande är bara förnamnet, och vi längtar redan efter att läsa en fortsättning.
Läs novellen "Let me down slowly" (Pdf - öppnas i nytt fönster)

Andra pris 10-14 år:
Okänd titel, av Lova Viklund

Juryns motivering:
En actionspäckad och genuint läskig novell som får oss att bita på naglarna från början till slut! De målande miljöbeskrivningarna och den starka karaktärsgestaltningen sätter oss direkt i händelsernas centrum. Det känns, kort och gott, som att vi befinner oss precis på den mörka gata där novellen utspelar sig. Läses på egen risk!
Läs novellen av Lova Viklund (Pdf - öppnas i nytt fönster)

Juryn bestod av:
Izabelle Holmgren på Bredbyns bibliotek och Arkenbiblioteket
Oskar Edberg på Björna bibliotek och Arkenbiblioteket
Annabel Lundgren på H1 Sliperiet

Har du några frågor eller funderingar kan du kontakta Arkenbiblioteket:
Skicka e-post