Ny i Sverige
Biblioteket är öppet för alla och gratis. Här kan du sitta och läsa, studera, använda dator och wifi.
Biblioteken har böcker, tidskrifter och annat som kan hjälpa dig som är ny i Sverige och vill lära dig svenska. Du kan låna böcker på lätt svenska och ordböcker.
På Arkenbiblioteket finns hyllan: Svenska för nybörjare. På hyllan finns svensk grammatik på olika språk, ordböcker och andra böcker för att lära sig svenska.
Har du frågor hjälper personalen dig gärna.
Bibliotekskort
För att låna böcker, tidskrifter eller boka dator behöver du ett bibliotekskort.
Det är gratis att få ett bibliotekskort.
För att få ett bibliotekskort måste du visa legitimation. Du behöver inte ha svenskt personnummer.
När du skriver på bibliotekskortet ingår du en överenskommelse om att följa bibliotekets låneregler. Har du inte en svensk identitetshandling gäller bibliotekskortet i sex månader.
Böcker
Böcker på lättläst svenska
På biblioteket finns lättlästa böcker på svenska. Böcker på lättläst svenska kan också ha en mp3 skiva att lyssna på. Lättlästa böcker finns för vuxna, unga och barn.
Böcker på andra språk än svenska
På biblioteken finns böcker på många olika språk för både vuxna och barn. Hittar du inte böcker på ditt språk, kan vi beställa från Mångspråkiga lånecentralen (MLC). Det är gratis.
På Världens bibliotek hittar du e-böcker och e-ljudböcker på flera språk. De erbjuder tillgång till strömmande e-böcker och e-ljudböcker gratis.
Fjärrlån
Böcker som inte finns på biblioteken i Örnsköldsvik kan ibland fjärrlånas från andra bibliotek i Sverige. Här kan du beställa fjärrlån.
E-ljudbok och e-bok
När du har ett bibliotekskort är det gratis att låna e-böcker och e-ljudböcker via bibliotekets webb och i appen Biblio. Du måste ladda ner appen "Biblio" till din mobil eller surfplatta. Fråga gärna personalen om hjälp.
Tidningar på många språk
E-tidningsapp
För att låna och ladda ner e-tidningar till din surfplatta eller mobiltelefon måste du vara ansluten till bibliotekets wifi. Du behöver även en e-tidningsapp, Pressreader. Den är är gratis att ladda ner och använda.
PressReader
E-tidningar är tidningar du läser på en dator, surfplatta eller mobiltelefon. Du kan låna så många e-tidningar du vill, det finns inget max antal. Lånetiden varierar, men du behöver inte lämna tillbaka en e-tidning du lånat. När lånetiden gått ut går det inte längre att läsa den.
I PressReader kan du läsa ca 5000 dagstidningar och tidskrifter från hela världen i din mobil eller surfplatta, utan att det kostar dig något. Sök tidningar på ett språk eller land. Du kan ladda ned tidningar via appen PressReader när du är i biblioteket och använder bibliotekets wifi. När du laddat ned kan du sedan läsa tidningarna offline. Inom 72 timmar kan du fortsätta ladda ned hemifrån.
E-tidningar hemifrån
Vill du inte använda Pressreader-appen så kan du läsa tidningar från Pressreader direkt i webbläsaren i din dator, telefon och surfplatta. Du måste vara uppkopplad till internet för att kunna läsa dem. Du loggar in på ditt bibliotekskonto på bibliotekens webbplats för att komma åt Pressreader. Du kan då inte ladda ned tidningar utan läser dem "strömmande".
SFI studiebesök
På Arkenbiblioteket erbjuder vi biblioteksvisningar för studerande inom SFI.
Under besöket får ni information om lättlästa böcker, språkkurser, ordböcker och möjligheten att använda dator på biblioteket.
Är du lärare på SFI kan du boka in en grupp för en biblioteksvisning.
För mer information och bokning kontakta Arkenbiblioteket:
Skicka e-post
0660-880 21
Information om att leva i Sverige
Information om Sverige (Länsstyrelsen)
Om att söka asyl, vad som gäller dig som fått uppehållstillstånd och allmän information om hur det svenska samhället fungerar söka bostad, sjukvård och utbildning.
8 sidor lättlästa nyheter på svenska.
Arbetsförmedlingen Om att arbeta i Sverige, Jobbansökan CV.
Försäkringskassan Nyanländ i Sverige
1177 Vårdguiden hitta vård, fakta och råd om sjukdomar.
New in Sweden healthcare 1177 Vårdguiden på olika språk
Träna svenska
Digitala spåret Svenska för SFI, svenska för invandrare och svenska som andraspråk.
Swedish for everyone Svenska från början (Youtube)
Radio Sweden på lätt svenska Nyheter på lätt svenska för dig som är ny i Sverige.
Länkskafferiet Svenska som andraspråk, lexikon, lättlästa nyheter.
Lexikon
Lexin språklexikon, bilder och filmer med övningar kring teman som människa, bostad, fritid, trafik.
ordboken.nu Ordböcker och lexikon