E-böcker och e-ljudböcker

E-böcker och e-ljudböcker

E-böcker och e-ljudböcker läser du direkt i appen Biblio i mobiltelefonen eller surfplattan. Du kan också läsa och lyssna i PC/Mac eller läsplatta.

Appen Biblio:

Ladda ner appen via App store eller Google Play
Sedan kan du låna, läsa eller lyssna direkt i Biblio-appen.

Lånetiden för e-böcker och e-ljudböcker är 28 dagar.

Du kan låna max fem titlar under 28 dagar.

Du behöver inte lämna tillbaka det du lånat. När lånetiden gått ut går det inte längre att läsa den.

För att låna e-böcker och e-ljudböcker behöver du ett giltigt bibliotekskort. Om du tappat bort ditt bibliotekskort kan du istället logga in med ditt personnummer.

Var uppmärksam på om du lånar en e-bok eller en e-ljudbok. E-boken är markerad med en röd symbol. E-ljudboken är markerad med en blå symbol.
Se en video om appen Biblio

För Pc/Mac och läsplatta gäller:

E-ljudbok:
Du lyssnar på e-ljudboken strömmande på din dator och det kräver uppkoppling. E-ljudboken går inte att ladda ner. Sök böcker i sökrutan och logga in med ditt bibliotekskortnummer/personummer och din PIN-kod för att lyssna.

E-böcker:
Följ instruktionerna nedan för att läsa e-boken på din dator eller läsplatta.

1. Börja med att skaffa ett Adobe ID. Registera Adobe-ID

2. Hämta och installera Adobe digital Editions

3. Sedan kan du söka den bok du vill låna i sökrutan. Filtrera på "E-bok" elller e-ljudbok".

4. För att låna, logga in med ditt personnummer, eller ditt bibliotekskortnummer och din PIN-kod.

5. Klicka på den grå rutan med texten ”Ladda ner EPUB”. Du har nu laddat ned e-boken och kan läsa den i Adobe digital editions. Om du vill använda läsplatta behöver du föra över e-boken till läsplattan.

För Chromebook gäller:
Tyvärr finns det i dagsläget ingen mjukvara framtagen för Chromebook som kan hantera de kopieringsskyddade e-böcker som finns på bibliotek. Däremot ska det gå utmärkt att läsa e-böcker direkt online på Chromebook.

För att läsa en bok du lånat online, gör på samma sätt som under instruktionerna för PC/Mac. Notera att du måste vara uppkopplad för att kunna läsa online.

Mer om läsplattor

Bibliotekets e-böcker fungerar bra att läsa på de flesta läsplattor som finns på marknaden, men inte alla. Generellt gäller att läsplattan måste kunna hantera filer i epub-format med Adobes kopieringsskydd (DRM).

PocketBook Reader fungerar bra med bibliotekens e-böcker. Den kan läsa böcker i epub- och pdf-format. PocketBook har svenska menyer och inbyggt wifi.
Diva HD Bookeen är även den kompatibel med bibliotekens e-böcker. Det går dock inte att ladda ner böckerna direkt till plattan. Du måste först ladda ner dem till en dator och sedan föra över till läsplattan. Finns i flera modeller och har tochskärm och wifi

Kobo erbjuder flera modeller med touchskärm och wifi. Den fungerar dock bara med bibliotek som erbjuder e-bokstjänsten Overdrive. Biblioteken i Örnsköldsvik har inte avtal med Overdrive.

Kindles läsplattor kan inte visa bibliotekets e-böcker. Amazon äger Kindle och är bara kompatibel med den amerikanska marknaden. Kindle använder ett annat filformat och kan därför inte visa bibliotekets e-böcker. Kindle Fire, som egentligen är en surfplatta, fungerar dock i och med att det går att installera appen Bluefire Reader.

Mer om e-ljudböcker

En del tryckta böcker ges också ut som som e-ljudböcker. Vilka e-ljudböcker biblioteken erbjuder bestämmer bokförlagen som äger alla rättigheter.

Bokförlagens priser på e-ljudböcker varierar, precis som priserna för tryckta böcker. Du som låntagare betalar aldrig, men biblioteken betalar för varje lån som görs. Nya och populära böcker är ofta dyrare än äldre. För att biblioteken ska kunna planera sin budget för e-böcker och e-ljudböcker måste vi därför sätta en gräns för max antal lån per person och kalendermånad.

Du kan inte lämna tillbaka en e-ljudbok. När lånetiden har gått ut går boken inte längre att lyssna på. Om du inte hann läsa klart kan du låna och ladda ner e-ljudboken på nytt.

För att låna e-ljudböcker till surfplatta eller mobiltelefon måste du använda appen Biblio. Du kan ladda ner lånade e-ljudböcker till appen. Då behöver du inte vara uppkopplad under tiden du lyssnar.

Du kan lyssna på samma bok i flera enheter. Logga in på Mina sidor och gå till Mina lån. Vid informationen om e-lånet finns en länk med texten "Fortsätt läsa e-boken". Därifrån kan du starta uppläsningen i alla dina enheter.

Om du har problem med att låna, lyssna eller läsa e-böcker kan du kontakta oss:
0660-880 21
Skicka e-post

Språk